EllieSweet Hands * Sentuhan Eiliyamaniss

Tuesday 27 August 2013

Nutella Roll**


Sana sini rmh terbuka blum abis2 lagi..seng2 lengan lagi.. ni ada lah hamba Allah mintak buatkan..kata untuk rmah tebuka hujung minggu nie..kite ni jenis yg ta sampai hati la..asal org bukak
mulut mintak tolong jarang nak tolak..kesian la kan...nie resipi dulu2 lama blajar that time roll kek ngah hot..kite sharekan resipi nya..ada sapa2 nak try cuba la..no harm what ...sapa nak amek & try  my pleasure..kite jenis ta suka sorok2 or nak showy2 so long uall ada kemahuan & minat go ahead..try & try  membaking nie pon satu kepakaran..jugak so why not share da nama nya berblogging...blogging is sharing, sharing is caring..ceh bah.!!mcm...bagus gituuu....uuu..:)))

Nutella Roll
Sumber : Sifu

Bahan2
14 biji kuning telur [sejuk masok dlm peti ais]
4biji putih telur  sejuk
150gm gula kaster
110 tepung Hong Kong - ayak
20gm tepung jagung - ayak
1sudu teh baking powder
1sudu mkn ovalette  [pecahkan2 dulu dlm mixer]
1sudu teh esen vanilla atau coffee oil
170gm mentega cair

*pewarna coklat -coffe atau coklat emulco
 Nutella untok fillings bole jugak guna buttercream atau jem/kaya,apa2 filling yg di sukai

Cara
1) Pukul semua bahan di atas hingga Gebu, bila dah gebu baru masokkan mentega cair,esen vanilla/coffee oil - gaul hingga rata.
2)3 sudu mkn adunan di campurkan pewarna coklat isi dlm piping bag [untok buat corak di atas nya ]
3)Tuang adunan plain dlm Loyang swiss roll  >>  7x10x1 inci [satu Loyang dlm 160/165 gm adunan]
4)Paipkan corak coklat di atas nya - ikut citarasa sendiri nak corakan kek
5)Bakar pd suhu 200C selama 20min - atau [ikut perangai oven masing2]
6)Setelah sejuk sapukan cream & gulung.

Coklat/Nutella Coffee Cream

250gm butter sejuk
90gm gula icing
1sudu mkn nugotin atau nutella
1sudu teh instant cofeee pwdr [I used moccona]
1sudu besar air hangat
70gm susu cair
1/2 sudu teh esen vanilla/coffee emulco

Cara
1)Campurkan coffee pdwr & air hangat sejukan
2)Pukul mentega dan gula icing hingga sebati masukan Nutella atau nugotin, coffee dan susu cair > masuk sikit2
3)Pukul hingga rata - siap bole sapukan pada kek & gulung  - masuk dlm peti ais kasi roll kek mampat.
*kalau masuk dlm freezer kek roll ni boleh tahan lama.
Selamat mencuba ...:))))))) !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...