EllieSweet Hands * Sentuhan Eiliyamaniss

Tuesday 16 July 2013

Kek Tapak Kuda

 
Lepas solat subuh tadi tertiba lak nak buta roll Tapak Kuda..kuatkan semangat keletihan.. terus selongkar dapur...wah!! smua bahan ada dan cukup apo..lagi sengseng lengan...DIY....project pon di laksanakan dapat la dlm dua Loyang ...ni resipi standard siapa lagi kalo bukan dari Puan Aini Salim..resipi yg sangat fohfuler... Siapa yg berhajat nak buat kite sharekan reispi nya....Enjozz:))
 
Tapak Kuda

Bahan2
10 biji kuning telur
5 biji putih telur
225g gula castor
110g tepung gandum atau tepung halus [ saya guna Hong Kong flour]
10g susu tepung atau tepung aiskrim vanilla
1 sudu makan rata penstabil (ovalette)
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh serbuk penaik
135ml mentega cair
1 sudu teh chocolate emulco
coklat nutella atau pes kacang hazel

Cara :
1. Satukan telur, gula dan penstabil, lalu pukul perlahan hingga naik dan pekat. Masukkan tepung, susu dan serbuk penaik. Pukul lagi hingga rata.
2. Masukkan mentega cair dan esen vanila, kacau rata.
3. Ambil 5senduk adonan dan masukan perasa Coklat ,kacau hinga sebati,baki adonan plain masukan
dalam piping lebeh senang untuk menutup adonan coklat.
4. Sediakan 2 Loyang 10X10 alas dgn kertas & sapu dgn mentega,tuangkan adonan coklat ratakan di dlm Loyang lepas tu bole la picitkan adonan plain sejalur2 sehingga menutupi adonan coklat.
5. Bakar pada suhu 180c selama  20/25min terpulang pada suhu oven masing2 mine was 25mins
6. Setelah masak keluarkan kek sejukan seketika saja...if lama sngt nnti susah nak lipatkan dia ,potong sekeliling,sapukan nutella atau pes hazel di atas lapisan coklat ,potong dua dan lipatkan kek tu.
7.Bungkus  kemas2 dan simpan dalam peti sejuk.
 
Sumber : Puan Aini Salim.
 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...